A látásszűrés tartalma

A szűrést megelőzően online regisztrációs lehetőséget biztosítunk a vizsgálaton résztvevők számára. Az alapadatok rögzítése nagyban könnyíti és gyorsítja a vizsgálatot, mindemellett sokkal felkészültebben érkezünk a szűrésre, hiszen nem ott hallunk először a páciensekről.
A célzott kérdésekre kapott válaszok a vizsgálat hatékonyságát segítik elő. Lényege, hogy a vizsgáló tisztában legyen a páciens látását befolyásoló tényezőkkel. Számos betegség okozhat szemészeti elváltozásokat és befolyásolhatja a látást pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, de befolyásoló tényező lehet pl. a terhesség is. Egyes általánosan alkalmazott gyógyszerek mellékhatásaként szemészeti tünetek, panaszok, elváltozások jelentkezhetnek. Fel kell deríteni a fénytörési állapotot (szemüveg-, kontaktlencse viselés, ennek kezdete), tompalátóság, korábbi szembetegségek, sérülések, műtétek.
A vizsgálat célja, néhány egyébként nehezen, vagy későn diagnosztizálható betegség kiszűrése, vagy meglévő betegség állapotváltozásának nyomon követése. Ezek pl. a cukorbetegség, magas vérnyomás, időskori szemfenéki „meszesedés”, éleslátás helyét érintő elváltozások, veleszületett rendellenességek, de egyéb a szemfenéken előforduló elváltozások is kimutathatók. Pl. a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye a retinopátia, ami érzékelhető tünetek, az éleslátás csökkenése nélkül is kialakíthat olyan súlyos elváltozást, mely kezelés nélkül a látás végleges elvesztését okozza.

Az erek állapota sok mindent elárul egészségünk állapotáról. A szemfenék az egyetlen olyan terület, ahol az erek közvetlenül megfigyelhetők. A vizsgálatot egy un. funduskamerával végezzük el, oly módon, hogy a készülék, mikroszkopikus felbontású felvételt készít a szemfenékről, amit utólag egy szemészorvos kiértékel. Amennyiben eltérés tapasztalható, úgy javaslatot teszünk további célzott vizsgálatok lefolytatására. Természetesen lehetőség van a vizsgálatok elvégzésére ugyanazon szemorvosnál, ahol az elemzés történt.

A felvételeket megőrizzük, így az időszakonként (évente javasolt) megismételt vizsgálatok alkalmával az állapotváltozás nyomon követhető.

Fontos tudni, hogy a felvétel diagnózis felállítására nem alkalmas, csak az adott felvételről lehet következtetéseket levonni, ami alapján további vizsgálatok javasolhatók!

A vizsgálat, mindössze néhány percet vesz igénybe. A páciens és a vizsgáló egymással szemben ülve helyezkednek el. A felvétel elkészítéséhez csupán egyenesen előre kell nézni, amíg a kamera gumiharmonikáját a szem köré illesztve néhány másodperc alatt elkészítjük a felvételt. Ezt néhányszor megismételjük mindkét szemnél.

Fundus1 Fundus2

Funduskamera

Objektív: a fénytörést automata refraktométerrel állapítjuk meg. A készülék infravörös fény segítségével minden meridiánban meghatározza a szem fénytörését. A gép egy olyan számítógéppel vezérelt eszköz, amely képes a fénytörési hibák bemérésére. A vizsgálathoz a páciens kényelmesen megtámasztja fejét egy arra kiképzett álltartón. A készülék apró tájképet vetít a vizsgált szembe, ezzel biztosítva, hogy a beteg megfelelően fixáljon, a távolinak tűnő képet nézze. A gép által a szem belsejébe vetített fénynyaláb segítségével a szem fénytörése és optikai viszonyai meghatározhatók.

Refrakto1 Refrakto2

Refraktométer

A látás szubjektív folyamat. Ezért a refraktométerrel mért adatokat mindig össze kell vetni a betegtől felvett látásélességgel. Szemüveget felírni, kontaktlencsét illeszteni pusztán az objektív eszközökkel bemért dioptria érték alapján nem szabad.

Szubjektív: a páciens egy 5m távolságban elhelyezett un. visus-tábláról olvas. A vizsgáló egymást követően különböző szemüveg-próbalencse kombinációkat helyez a vizsgált szem elé, egészen addig, amíg az illetőnél el nem éri a lehető legjobb látóélességet. A két szemet külön-külön vizsgáljuk, majd a legjobb korrekciót figyelembe véve adjuk meg a megfelelő korrekciót a két szemre. Amennyiben szükséges, a korrekciót elvégezzük monitor, illetve olvasó távolságban is. Nagyon fontos, hogy az illető milyen dioptriát viselt korábban a megszokás miatt.

Vius1 Vius2

Visus-tábla

A szem szöveteinek mikroszkópos vizsgálatára szolgáló műszer. A vizsgálat során a beteg a gép egyik oldalán foglal helyet, míg szemben ül a vizsgáló. A fejet az áll- és homloktámaszhoz kell szorítani, a szemeket (mindkettőt!) nagyra kell nyitni, és a vizsgáló által kért irányba kell tekinteni. A fényforrásból kiinduló sugarakat lencsék gyűjtik össze és a készülék rés alakú nyílásában egyesítik. Ez a résfény szerepel fényforrásként. A fénysugarakat a szemre vetítjük, a rés szélessége növelhető vagy szűkíthető a vizsgált területnek megfelelően.

Alkalmas:

  • a szem elülső 1/3 részének (szemhéjak, könnyszervek, kötőhártya, szaruhártya, elülső szemcsarnok, szivárványhártya, pupilla, szemlencse) vizsgálatára
  • az egyes rétegek átlátszóságának meghatározására
  • a szaruhártya hámsérüléseinek kimutatására
  • a könnyfilm stabilitásának vizsgálatára

Rez1 Rez2

Réslámpa

A vizsgálatot követően lehetőséget biztosítunk dioptriás, illetve dioptria nélküli szemüveg, rendelésére, minimum 300 darabos szemüveg kollekcióból. Cégünk kb. 2000 db-os szemüvegkeret kollekcióval rendelkezik. Ezekből az Önök dolgozói összetételének megfelelő kollekciót állítunk össze. (nem és korosztály szerint) Szemüveg lencséinket elsősorban az ESSILOR palettájáról kínáljuk, de kapcsolatban állunk az összes Magyarországon elérhető lencsegyártóval. Minden elkészített szemüveghez kemény tokot és törlőkendőt adunk ajándékba. Az elkészült szemüvegeket 2 héten belül kiszállítjuk a cég telephelyére, amiket szakértő látszerész kollégánk átadáskor szükség szerint beállít.

Védőszemüvegek tekintetében a legegyszerűbb ún. látogatói szemüvegektől a dioptriázható teljesen páramentes és karcálló megoldásig a HONEYWELL SAFETY PRODUCTS termékeivel dolgozunk.

Gondolva azokra, akik aktívan élik mindennapjaikat, szabadtéri sportoláshoz kínálunk normál és dioptriázható megoldásokat, legyen az kerékpár, futás, lövészet, vitorlázás, vagy akár MotoCross. Mindezt a Tour De France-ról jól ismert márkának a RUDY PROJECT –nek köszönhetően.
Normál utcai viseletre számos márkát és szerteágazó dioptriás megoldást kínálunk, amelyeknek egyúttal hazai képviseletét is ellátjuk.

A teljesség igénye nélkül:

BLUE POINT (Dán)
BLUE MATR’XX (Német)
BERGMAN (Lengyel)
KENZO (Francia)
NINA RICCI (Francia)
SONIA RYKIEL (Francia)

Azoknak, akik még csak kacérkodnak a kontaktlencse viselés gondolatával, lehetőséget biztosítunk, hogy kipróbálhassák. Akik már gyakorlott kontaktlencsések, megrendelhetik megszokott lencséjüket, vagy kipróbálhatják a legújabb fejlesztésű lencséket.

Helyszínre kitelepített kis szervizünkben igény szerint végzünk:
•    UV szűrés ellenőrzést, dioptriamérést
•    Ultrahangos tisztítást
•    Orrtámasz cserét
•    Csavarok pótlását, meghúzását
•    Kiegyengetjük az elgörbült kereteket, amennyiben lehetséges
•    Kicseréljük az elszakadt, megnyúlt damilt

•    Egyfókuszú szemüvegeinkre 1 hónapos megszokási garancia. Amennyiben a viselő nem tudja megszokni az általunk felírt korrekciót, úgy a korrekció felülvizsgálata után, ingyenesen cseréljük a lencsét.
•    Progresszív szemüvegekre 1 hónapos megszokási garancia, melynek keretén belül, amennyiben a viselő nem tudja megszokni, úgy kicseréljük két a felírt dioptriával egyező dioptriájú távoli és közeli szemüvegre. A második keret költsége az ügyfelet terheli. A vételárból 20% kedvezményt biztosítunk.
•    A szemüvegkeretekre és az „alap” felületkezelt lencsékre 1 év, a prémium bevonatokra 2 év garanciát nyújtunk az átvételtől számítva, rendeltetésszerű használat mellett.

Minden általunk készített szemüvegre élettartam szervizt biztosítunk, ami azt jelenti, hogy a garanciális idő elteltével is biztosítjuk az alkatrészek pótlását mindaddig, amíg a kedves vásárló a csere mellett nem dönt.

Vannak olyan speciális esetek, amikor nem egyértelmű, hogy a páciens megtudja-e szokni, igényli-e a felírt korrekciót. Ilyen esetekben, azért, hogy ne a fiók mélyén öregedjen meg a szemüveg, lehetőséget biztosítunk a korrekció kipróbálására.